Optionele verhuur met btw: wat is een nieuw gebouw?

In principe is de verhuur van een onroerend goed vrijgesteld van btw.

Optionele verhuur met btw: wat is een nieuw gebouw?

Sinds 1 januari 2019 is het onder bepaalde voorwaarden echter mogelijk om de onroerende verhuur optioneel aan btw te onderwerpen. Zo is het dan o.m. wel vereist dat de huurder het betreffende onroerend goed gebruikt voor zijn professionele activiteit, alsook dat de verhuurder en de huurder er samen voor opteren om de ‘professionele’ verhuur met btw te laten verlopen middels een verklaring in het huurcontract.

Een andere voorwaarde is dat het in principe om een nieuw gebouw moet gaan. Het gaat hierbij echter niet om de nieuwheidstermijn die voor de btw geldt bij o.m. de verkoop van een gebouw. In dat geval is een gebouw voor de btw nieuw tot 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van eerste ingebruikname. Zolang die termijn niet verstreken is, kan o.m. een gewone btw-plichtige ervoor opteren om een gebouw met btw verkopen. Wordt die optie niet uitgeoefend, dan geschiedt de verkoop met toepassing van registratiebelasting.

Die nieuwheidstermijn geldt echter niet in het kader van een optionele verhuur met btw. Om te kunnen opteren om te verhuren met btw volstaat het gewoonweg dat het gebouw is opgericht na 1 oktober 2018 (lees: btw opeisbaar is geworden na 1 oktober 2018).